Daging Kicap lada hitam antara menu kesukaan saya dan keluarga. Lebih-lebih lagi anak dara kesayangan saya ni. Kalau dihidangkan menu ini, nasi penuh pingganla jawabnya. Anak-anak saya gemarkan masakan yang sedikit pedas. Kalau tidak pedas, memang tak akan makan.
Di sini saya kongsikan bagaimana untuk menyediakan resepi ini. Jom kita tengok apa bahan-bahannya.
Bahan-bahan:
- Daging
- Bawang merah /kecil
- Bawang putih
- Halia
- Lada hitam
- Kulit kayu manis
- Bunga lawang
- Garam secukup rasa
- Kicap
Bahan untuk kisar atau tumbuk:
- Bawang merah
- Bawang putih
- Halia
- Lada hitam
saya lebih suka bahan ditumbuk |
Cara-cara:
- Tumiskan kesemua bahan yang dikisar di dalam minyak yang panas
- Masukkan bunga lawang dan kulit kayu manis, goreng hingga naik bau
- Masukkan daging dan kicap. Biarkan sehingga daging empuk
- Masukkan air sekiranya terlalu pekat
- Masukkan garam secukup rasa
- Siap untuk dihidangkan
Tumis |
Bagi empuk sikit dagingnya supaya lembut |
Siap dihidang |
Mudah aje kan? Apa lagi, selamat mencuba.
HUBUNGI SAYA:-
FB : Zainah Mohamad
Emel : zainahmohamad09@gmail.com
Call/Sms/Whatsapp/Telegram : 012-350 4258
ID Shaklee : 1122124
sedapnya..daging ada dalam peti..nanti boleh cuba..tq..
ReplyDeleteIbu Riana Onlineshop
Sedapnye daging....Senang dan mudah....
ReplyDeletenanpak menarik, kena beli daging ni nk try jgk:)
ReplyDeletewah sedapyer daging masak kicap:)
ReplyDeleteYummy... boleh cuba nt, banyak lagi daging raya korban baru2 ni dalam peti ais... :)
ReplyDeleteBaca Tentang: Cara Makan Set Kurus
Haa bagus letak resepi daging time2 macam ni. Tengah banyak daging ni. Boleh cuba resepi ni. hehe. tq
ReplyDeleteJom lawat blog saya : http://annahealthnbeutyhouse.blogspot.com/