SILA KLIK KAT SINI YE

Thursday, 18 September 2014

Masalah Susah Tidur dan Cara Atasinya

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Susah tidur malam merupakan satu masalah yang membuatkan kita rasa tertekan dan kadangkala kita menjadi geram...Betulkan? Saya juga kerap mengalami masalah ini. Kadang-kadang seharian tidak tidur. Ini akan menimbulkan rasa marah dan geram dengan diri. 

Bestkan dapat tidur nyenyak macam baby ni

Lenanya dia

Di sini saya ingin kongsikan sedikit tips bagi membantu anda yang sama-sama mengalami masalah susah tidur ni.

  1. Anda perlu kosongkan fikiran anda. Jangan berfikir macam-macam masa nak tidur. Ini menyebabkan otak sentiasa berfikir dan berfikir. Jadi anda pun susahla nak tidur. Jangan banyak berkhayal.
  2. Jadikan malam sebagai waktu istirehat anda. Kurangkan aktiviti yang memerlukan anda berfikir pada waktu malam.
  3. Elakkan minum air berkafein dan makan makanan berat pada waktu malam. Ia akan merangsang otak dan sistem saraf
  4. Elakkan diri daripada bunyi bising. Keadan bising menyebabkan gangguan pada halwa telinga kita. Jadi, offkan segala peralatan yang menyebabkan gangguan bunyi.
  5. Melakukan riadah di waktu petang. Ia akan menyebabkan badan kita merasa letih dan mudah membuatkan kita rasa mengantuk.
  6. Pastikan anda menutup semua sumber cahaya yang boleh mengganggu tidur lena anda.  
  7. Pastikan anda mandi sebelum maghrib. Ia dapat menyegarkan badan dan memberi keselesaan sewaktu tidur.
  8. Wujudkan persekitaran yang bersih, nyaman dan selesa. Faktor persekitan memainkan peranan penting untuk mendapatkan tidur yang nyenyak.
  9. Baca doa sebelum tidur - Banyakkan berzikir dan berdoa agar kerunsingan dapat dilupakan. Anda digalakkan membaca doa tidur, Surah Al-Fatihah, $ Qul dan Ayat Kursi sebelum tidur.
  10. Minum air kosong sekurang-kurangnya segelas sebelum tidur
Selain daripada tips-tips di atas, saya ingin memperkenalkan suplemen yang boleh membantu anda daripada menghadapi masalaha susah tidur ni.


* Memberi kecerdasan pada otak, melegakan penghadaman


 * Mengurangkan stress/ tekanan dan memberi kesihatan pada jantung


HUBUNGI SAYA:- 

Emel : zainahmohamad09@gmail.com 
Call/Sms/Whatsapp/Telegram : 012-350 4258 
ID Shaklee : 1122124

5 comments:

Maria Awi said...

bila tak dapat tidur ni, badan pun jadi penat...


WAJIB BACA ----> PCOS Dan Peluang Kehamilan

Salju Sakinah said...

tenangkan fikiran..

Pernah Alami Keputihan Ketika Hamil? Jemput Baca -->> RAWAT MASALAH KEPUTIHAN KETIKA HAMIL

Atie Ika said...

bila stress, memang mengganggu tidur

baca ini juga http://shkleika.blogspot.com/2014/09/oren-sumber-vitamin-c-terbaik-sustained.html

Nursimatun Md Yusof said...

Bila banyak berfikir, kadang-kadang susah juga nak tidur kan???

Jemput baca entri saya ni >>> COQ Health Plus Shaklee

siti nor Mamat said...

penatnya badan jika ada masalah susah tido nie...

anda mengalami masalah keguguran rambut??
jom baca >>>
http://superdupersupplement.blogspot.com/2014/09/atasi-masalah-keguguran-rambut.html